ModNationRacersMod Nation Racers (MNR) is een uitgebreide vermakkelijk kartgame die bij vele doelgroepen in de smaak zal vallen. Lekker op de bank met vrienden, meeste bizarre banen bouwen of snelste rondjes neerzetten is allemaal mogelijk. Bij de  ontwikkeling van MNR is duidelijk dat gebruiksvriendelijk en plezier voorop heeft gestaan. Het create, play, share principe is geslaagd uitgewerkt in deze game. Het is een erg vermakelijke game om te spelen, voor de echte serieuze arcade rijders kan het ook een leuke uitdaging zijn om zo snel mogelijk een rondje af te leggen en in de leaderboards te komen.

Om MNR een beetje te kunnen vergelijken moet je denken aan een mix tussen Little Big Planet en Sonic en Sega All-Stars Racing. Alles aan de karts/circuits/mods (mod = poppetje waarmee je kan rijden) maar dan ook echt alles is te modden, goede gameplay en de actie is alom aanwezig. Wij staan erg versteld van het gemak waarmee tracks gemaakt kunnen worden, hiervoor zien wij als Gran Turismo fans vast wel een paar GT banen terug in de MNR wereld! Alle creaties kunnen door jou op het netwerk worden geplaatst zodat de gehele wereld jou creaties kan aanschouwen en gebruiken. Helaas hebben we het via het internet nog niet kunnen testen. Klik op lees verder voor de gehele review inclusief gameplay video's!

Mod Nation Racers event bij Lot66

Mod Nation Racers in splitscreen voor de PS3Voor presentatie van Mod Nation Racers zijn we afgereisd naar Lot66 in Breda. Daar waren we door Sony uitgenodigd om de presentatie van Mod Nations Racers bij te wonen. De gehele locatie was in de sfeer van MNR gekleed, er lagen een aantal PSP’s en PS3 op ons te wachten om deze game eens goed te bekijken. Eerst kregen we van een van de developers William Ho een leuke presentatie over het ontstaan en de mogelijkheden van de game. Daarna was het voor ons tijd om de game te ontdekken en met de developer te babbelen over de game. Lot66 huisvest ook een kartbaan, omdat het natuurlijk om een kart game gaat konden wij ook een rondje scheuren! En met succes, de GTHQ redactie was bovenaan geëindigd met de snelste tijd van de dag!

Kartbaan Lot66

Mod Nation Racers inspiratie - Urban VynilDe inspiratie voor MNR kwam voort uit het wel bijzondere artistieke designer toy genaamd Urban Vynil. Vanuit een kaal wit poppetje ( in de game genaamd mod) de meeste bizarre, leuke, ontroerende, bekende, enge en grappige creaties te maken. Hierbij kunnen allerlei materialen worden gebruikt. Dit was voor de developers een van de uitgangspunten voor de game. Het is in de game daarom ook mogelijk om zonder enige restricties (alleen de omvang/grootte) je mod/kart/circuit aan te kleden en aan te passen, hoe dat precies gaat is in het volgende puntje te lezen.

Create - Play - Share

Niet alleen het plaatjes van meerdere lagen van stickers is mogelijk maar ook het aanbrengen van diepte en voorwerpen behoort tot de mogelijkheden waardoor vrijwel alles mogelijk is. Hierbij heeft men natuurlijk goed gekeken naar het eerdere succes van Little Big Planet. Dit zelfde concept hebben ze toegepast bij het modden van je karts, circuits en mods.

Mod Nation Racers Kart screenshotDoordat de gamestudio een nieuwe studio is met nog geen game kon men vanuit een absoluut 0 punt beginnen met ontwikkelen. De developers hadden zelf natuurlijk ook de nodige ervaring met het ontwikkelen van andere race games. Hierdoor zijn ze in staat geweest om via een paar simpele handelingen je eigen Mod, Kart en circuits te maken. Doordat er altijd een auto-create functie aanwezig is kunnen mensen die geen geduld of zin hebben in het modden toch snel een toffe kart of poppetje hebben. Hoe het modden eruit ziet is te zien in onderstaande filmpjes. Het tunen van een kart kan ook, de snelheid, acceleratie en wendbaarheid is aan te passen. Het maken tracks lijkt alles te bevatten, het enige wat wij nog miste is een nachtrace functies en weersomstandigheden welke hopelijk wel in Gran Turismo 5 zullen zitten!

 

Doordat alles uniek te maken is en te delen via het internet komt terug in de laadtijden, bij elke race bijvoorbeeld worden de bestanden van een track niet overgegooid maar de coördinaten van bijvoorbeeld obstakels. De coördinaten worden dus op de lokale PS3 omgezet in de daadwerkelijk track. Hierdoor worden de laadtijden vergroot maar het te over te brengen data verkeer via het internet erg klein.

Uitdagende gameplay

In het hoofdmenu heb je toegang tot de carrière modus, online, lokaal races. In de carrière modus kan je via een dun verhaal verschillende races open spelen. Uiteraard worden ze steeds moeilijker en wordt je uitgedaagd door verschillende opdrachten tijdens de race uit te voeren. Bijvoorbeeld door het behalen van een aantal snelheidspunten, of het beuken van tegenstanders. Het behalen van deze opdrachten unlocked items die gebruikt kunnen worden bij het modden. Ook zijn er in elke race munten “verstopt”, deze kunnen worden gespaard en in de winkel worden uitgegeven om bijvoorbeeld onderdelen, stickers, mods vrij te krijgen. Hierbij kun je niet specifieke onderdelen kopen maar werkt meer als een gok machine. Je gooit er een paar munten en er komt een onderdeel uit. Ook is er in de winkel een online gedeelte waarbij via het PSN netwerk verschillende dingen gekocht kunnen worden voor MNR.

Mod Nation Racers Multiplayer 4playerDe multiplayer is een echte aanrader, met 4 vrienden kan je lokaal via splitscreen tegen elkaar racen en battelen. Online kan je tegen 12 Spelers tegelijk opnemen en je kan zelfs splitscreen met een vriend online racen tegen 10 anderen. Helaas hebben we het online gedeelte nog niet kunnen testen.

Bij een lokale race kan je kiezen tussen een time trail en snelle race. Er kan gekozen worden voor de standaard vrijgespeelde circuits, gedownloade circuits of je eigen creaties. Uiteraard kan je het niveau en aantal tegenstanders instellen. Ook kun je aangeven of je alleen een race wilt zonder wapens en wat de snelheidsklasse moet zijn (beginner, professioneel, elite).

De gameplay is zeer uitgebreid. De karts laten zich lekker besturen op een arcade manier. Aan de zijkant staat een meter die je kan gebruiken als boost of schild tegen aanvallen. Deze meter kan je vullen door lange drifts te maken, lang in de lucht te blijven bij een jump en trucjes te doen, andere mensen beuken etc… Het is belangrijk om deze meter altijd gevuld te hebben want er kunnen allerlei wapens jou kant op komen zie het onderstaande filmpje! Uiteraard kan je zelf ook wapens afschieten. Wapens kun je ook sparen tot maximaal 3 stuks waardoor de kracht ervan aanzienelijk toeneemt. Daarnaast zijn er verschillende boosts te vinden op het circuit om harder te gaan, maak je een lange drift… dan krijg je een korte boost. Het afwisselen van aanvallen, verdedigen, driften en het over boost heen rijden is een beste uitdaging en zeer vermakelijk. Daarnaast is de omgeving ook bruikbaar, vele shortcuts zijn aanwezig. Ook zijn er triggers te activeren waarmee er obstakels op de weg kunnen worden geslingerd om je tegenstander het leven zuur te maken. Kortom enorme strategische gameplay!

Conclusie

De oneindige mogelijkheden tot modden zijn zeer sterke punten. Zeker het gemak waarmee tracks gemaakt worden is echt ongeëvenaard. Daarbij hebben ze goed gedacht aan het uitdagen van de spelers door niet alleen leaderboards te maken voor het rijden van snelle tijden maar ook voor het mod gedeelte waarbij je xp kan verdienen om zo boven aan de meeste gespeelde banen te komen. Het racen is zeer uitdagend, ook in de carrière modus. De races zijn zeer intens door de continue verdediging en aanvallen die je zult moeten gebruiken om vooraan te willen eindigen. Wij zullen ons hier zeer mee kunnen vermaken tot GT5 uit is, zeker met een paar vrienden erbij op de bank! De gameplay is ook een sterk punt, het aanvallen en verdedigen is goed uitgwerkt en zorgt voor veel sensatie op de baan.

Minpunt van deze game zijn toch wel de lange laadtijden. Hierdoor gaat het pickup en play element wel snel weg. Doordat de races kort en intens zijn worden de momenten dat je moet wachten ineens erg saai. Developers hebben hierop gereageerd en zullen binnenkort een patch uitbrengen welke de laadtijden moet terugbrengen! De developers zelf:

“We’ve seen some comments about the load times, which is something we’re aware of. It’s something we’re working on. It wasn’t an oversight on our part at all. The way that our technology was built we were able to keep file sizes really, really small for transfer times of less than a second or a second and a half. We didn’t want it to be so that you and I go online and you want to try a track I’ve built that’s 50MB and then have you have wait five minutes to download it. That immediately became an obstacle in sharing so we created a file system where everything is built dynamically and on the fly.

Everything is essentially a series of coordinates to things that are saved. The challenge with that is we’re building an entire world, an entire character, an entire kart, and 12 characters online, all on the fly. There’s a lot of compositing that happens with the stickers and all the different parts. Because of that, there are longer load times, but that’s something we’re working on for one of our first patches, to improve that and get that down significantly.”

Mod Nations RacersmnrbundleMod Nation Racers is vanaf 21 mei in de winkels te verkrijgen. Heb je nog geen PS3? Dan is er ook de Mod Nation Racers bundel te koop!

Heb je specifieke vragen waarvan je het antwoord niet hebt teruggevonden in deze review of de video’s? Gooi je vraag dan gewoon hieronder in de comments en we zoeken het voor je uit!

Login om te antwoorden