Na een lang voorseizoen gaat aanstaande woensdag het officiele FIA Gran Turismo Championship 2018 van start! Het formaat is feitelijk hetzelfde als in het voorseizoen waarin er gestreden kan worden voor de Nationscup en de Manufacturers cup. Deze zijn vrij te vertalen naar een individueel en automerken cup. Beide beginnen hun online fase met seizoen 1 vanaf 20 juni.

Er zullen elke woensdag en zaterdag races zijn waarvoor je je kunt kwalficeren waardoor er nog 4 dagen ofwel rondes zijn waaraan je mee kunt doen. Vanaf juli zal seizoen 2 aanvangen waar ook op woensdag en zaterdag races te doen zijn. Per seizoen tellen je beste 2 (juni) en 4 (juli) resultaten waarna in augustus en september het finaleseizoen plaatsvindt. Daar wordt bepaald per land of regio welke spelers doorgaan naar de live-events in oktober, waar de beste spelers uit de online races zullen strijden om een plaats in de wereldfinale en de titel van kampioen. Klik op lees verder voor meer info!

1KAMPIOENSCHAPPEN

De volgende twee kampioenschappen worden georganiseerd:

FIA GT Championship // Nations Cup
De Nations Cup is een kampioenschap waarin landen en regio's tegen elkaar racen voor de roem. Het land (of de regio) waarvoor je uitkomt, wordt automatisch bepaald op basis van de informatie die is gekoppeld aan het PSN online-id waarmee je inlogt op de game. Er zijn geen restricties wat betreft de afkomst van de auto's waarmee wordt gereden.
FIA GT Championship // Manufacturer Series
De Manufacturer Series is een kampioenschap waarvoor je een contract tekent met je favoriete fabrikant, om vervolgens uit te komen in een competitie met verschillende fabrikanten. De auto waarmee je rijdt, leen je van de fabrikant voor wie je hebt getekend.
(Zodra het affiliatiecontract met een fabrikant is ondertekend, kun je pas na het seizoen 2018 van fabrikant wisselen.)

2DEELNAMEVOORWAARDEN

Iedereen kan deelnemen aan de online serie via het speltype Sport van GT Sport.

Het registratieformulier voor sterspelers en het meedoen aan de regionale en internationale finales zijn voorbehouden aan spelers van 18 jaar en ouder en inwoners van de volgende landen van de regio Europa, Middden-Oosten en Afrika:

Bahrein
 
België
 
Denemarken
 
Frankrijk
 
Finland
 
Duitsland
 
Groot-Brittannië
 
Hongarije
 
Ierland
 
Koeweit
 
Libanon
Nederland
 
Noorwegen
 
Oman
 
Oostenrijk
 
Polen
 
Portugal
 
Qatar
 
Rusland
 
Saoedi-Arabië
 
Slowakije
 
Spanje
 
Tsjechië
Verenigde Arabische Emiraten
 
Zweden
 
Zwitserland

Verder moeten deelnemers uit de volgende landen minstens 21 jaar zijn ten tijde van het event.

Saoedi-Arabië
 
Koeweit
 
Verenigde Arabische Emiraten

3REGIO'S

De kampioenschappen van 2018 worden georganiseerd in 3 regio's.

4KAMPIOENSCHAPPEN 2018

De kampioenschappen van 2018 volgen het onderstaande schema:

Online serie

Dit is de online serie van het kampioenschap in het speltype Sport van Gran Turismo Sport. De serie bestaat uit een voorseizoen (mei), seizoenen 1 en 2 (juni-juli) en een finaleseizoen (augustus-september).

De online races worden verreden in de seizoenen. Een seizoen duurt 1-2 maanden waarin er meerdere raceronden worden verreden. In elk seizoen wordt er een vast aantal ronden verreden waarin je punten kunt verdienen. De speler met de hoogste eindscore is de winnaar. Als je aan meer ronden meedoet dan het vaste aantal, dan tellen de ronden met de laagste score niet mee voor de eindscore.

FIA GT Championship 2018 - voorseizoen (mei)
Totaal aantal ronden: 8 / Punten afkomstig van: beste 4 ronden
 FIA GT Championship 2018 - seizoen 1 (juni)
Totaal aantal ronden: 4 / Punten afkomstig van: beste 2 ronden
 FIA GT Championship 2018 - seizoen 2 (juli)
Totaal aantal ronden: 8 / Punten afkomstig van: beste 4 ronden
 FIA GT Championship 2018 - finaleseizoen (augustus/september)
Totaal aantal ronden: 10 / Punten afkomstig van: beste 5 ronden
 Racedata voorseizoenRacedata seizoen 1Racedata seizoen 2Racedata finaleseizoen
RD.1 2 mei 2018 20 juni 2018 4 juli 2018 8 augustus 2018
RD.2 5 mei 2018 23 juni 2018 7 juli 2018 11 augustus 2018
RD.3 9 mei 2018 27 juni 2018 11 juli 2018 15 augustus 2018
RD.4 12 mei 2018 30 juni 2018 14 juli 2018 18 augustus 2018
RD.5 16 mei 2018   18 juli 2018 22 augustus 2018
RD.6 19 mei 2018   21 juli 2018 25 augustus 2018
RD.7 23 mei 2018   25 juli 2018 29 augustus 2018
RD.8 26 mei 2018   28 juli 2018 1 september 2018
RD.9       5 september 2018
RD.10       8 september 2018
De vetgedrukte en onderstreepte data zijn 'Top 24 Superstars'-ronden (zie hieronder).
Mogelijk kunnen sommige data worden gewijzigd of races geannuleerd als gevolg van netwerkproblemen of andere onoverkomelijke omstandigheden.

Live-events

Tijdens het kampioenschap worden er naast de online series ook live-events verreden. Deze live-events bestaan uit wereldtours, waarvoor de beste spelers uit de online serie worden uitgenodigd, de regionale finales van de Nations Cup, waar wordt beslist wie de kampioen van elke regio is, en een wereldfinale, waarin de wereldkampioen wordt gekroond.

1Wereldfinale

Na de twee kampioenschappen vindt er een wereldfinale plaats, waarin wordt bepaald welke spelers van de competities de beste spelers ter wereld zijn.
De wereldfinale is een live-event (dat gepland staat voor november).

2Regionale finales Nations Cup

In het kader van de Nations Cup wordt er in elke regio een regionale finale verreden om te bepalen welke spelers tot de top behoren.
Alle regionale finales worden als live-events verreden in elke regio.

3Gran Turismo-wereldtours

We organiseren demonstratieraces voor de beste spelers uit de online series: de Gran Turismo-wereldtours.
Het eerste wereldtour-event werd van 10 tot 12 mei verreden op de Nürburgring in Duitsland.

We willen deze events op allerlei internationale locaties organiseren.

5STRUCTUUR KAMPIOENSCHAPPEN 2018

Structuur Nations Cup

In de Nations Cup krijgen de 30 beste spelers uit het klassement van het online finaleseizoen de kans om door te gaan naar de regionale finales van de Nations Cup. Maar, zoals je hieronder kunt zien, elk land (of elke regio) mag maar een beperkt aantal spelers afvaardigen:

 Regio EMEA:
Maximaal 3 spelers uit hetzelfde land (of dezelfde regio)
 Regio Azië/Oceanië:
Maximaal 10 spelers uit hetzelfde land (of dezelfde regio)
 Regio Amerika's:
Maximaal 10 spelers uit hetzelfde land (of dezelfde regio)
(Als er door een afzegging, annulering of andere deelnamerestricties een plaats vrijkomt, wordt de volgende speler op de lijst doorgeschoven.
In sommige gevallen nodigen we de volgende speler in de rij uit als reservedeelnemer.)

De keuze van de reservedeelnemer is niet afhankelijk van de bovenstaande beperkingen. De beste 10 spelers van de regionale finales van de Nations Cup gaan door naar het volgende stadium, zodat er in totaal 30 spelers meedoen aan de wereldfinale. (3 regio's x 10 spelers.)

De winnaar van de wereldfinale van de Nations Cup wordt gekroond tot Nations Cup-kampioen tijdens het FIA-prijzengala in december.

Structuur Manufacturer Series

In de Manufacturer Series leidt de uitslag van het online finaleseizoen tot een internationaal fabrikantenklassement waaruit de beste 16 fabrikanten doorgaan naar de wereldfinale. De beste spelers uit alle regio's van deze 16 fabrikanten gaan door naar de wereldfinale (3 spelers uit in totaal uit 3 regio's.)

Het internationale fabrikantenklassement wordt samengesteld op basis van deze regels:

 In elke regio van het online finaleseizoen tellen de punten van de beste spelers mee voor de totaalscore van de fabrikant.

 Op basis van deze punten wordt er een fabrikantenklassement samengesteld voor elke regio.

 De punten worden onder de fabrikanten verdeeld op basis van hun positie in het klassement, volgens de onderstaande tabel.

 De punten die de fabrikanten hebben verdiend in de 3 regio's worden bij elkaar opgeteld om tot het internationale fabrikantenklassement te komen.

Punten toegekend aan de nummer 1: 45 ptn / 2: 40 ptn / 3: 35 ptn / 4: 31 ptn / 5: 27 ptn ...

De beste spelers van elk van deze 16 fabrikanten gaan door naar het volgende stadium, zodat er in totaal 48 spelers meedoen aan de wereldfinale. (3 spelers uit alle regio's x 16 fabrikanten.) In de wereldfinale van de Manufacturer Series nemen teams van 3 coureurs van dezelfde fabrikant het tegen elkaar op.

De winnaars van de wereldfinale van de Manufacturer Series worden gekroond tot Manufacturer Series-kampioen tijdens het FIA-prijzengala in december.

6PUNTEN

Als een speler meedoet aan een online race en de race uitrijdt, verdient hij punten op basis van zijn eindpositie. Het aantal gewonnen punten wordt automatisch bepaald op basis van de gemiddelde coureursbeoordeling van alle spelers die meededen aan de race.

7STERSPELERS

De beste spelers van het seizoensklassement kunnen zich op gran-turismo.com registreren als sterspeler.

Hieronder volgen de vereisten voor de status van 'sterspeler':

Nations Cup: de beste 200 spelers in het seizoensklassement 
of de beste 10 spelers per land

Manufacturers Series: de beste 200 spelers in het seizoensklassement 
of de beste 10 spelers per fabrikant

Als je aan de vereisten voldoet, krijg je een bericht in de game. Vervolgens kun je je registeren op gran-turismo.com.

Sterspelers zijn spelers die uitblinken op het gebied van techniek en sportiviteit. Alle spelers kijken tegen hen op. Je moet gedetailleerde profielinformatie aanleveren, maar je krijgt dan de kans om te verschijnen in raceverslagen en live-events. In de game krijgen de sterspelers een coureursbeoordeling van 'S'.

De status van sterspeler geldt alleen tijdens het seizoen dat direct volgt op het seizoen waarin de speler aan de vereisten heeft voldaan.

Het registratieformulier voor sterspelers en het meedoen aan de regionale en internationale finales zijn voorbehouden aan spelers van 18 jaar en ouder en inwoners van de volgende landen van de regio Europa, Middden-Oosten en Afrika:

Bahrein
 
België
 
Denemarken
 
Frankrijk
 
Finland
 
Duitsland
 
Groot-Brittannië
 
Hongarije
 
Ierland
 
Koeweit
 
Libanon
Nederland
 
Noorwegen
 
Oman
 
Oostenrijk
 
Polen
 
Portugal
 
Qatar
 
Rusland
 
Saoedi-Arabië
 
Slowakije
 
Spanje
 
Tsjechië
Verenigde Arabische Emiraten
 
Zweden
 
Zwitserland

Verder moeten deelnemers uit de volgende landen minstens 21 jaar zijn ten tijde van het event.

Saoedi-Arabië
 
Koeweit
 
Verenigde Arabische Emiraten
(De voorwaarden voor registratie voor sterspelers kunnen tijdens het seizoen worden gewijzigd als reactie op de registratiesituatie van de huidige spelers.)

8TOP 24 SUPERSTARS

Tijdens een online seizoen zijn er speciale 'Top 24 Superstars'-ronden waarin alleen de beste spelers tegen elkaar uitkomen. Voor deze race verdien je bonuspunten, zodat je dus meer punten kunt verdienen dan normaal.

Als je wilt meedoen aan de 'Top 24 Superstars'-ronden, moet je aan de volgende vereisten voldoen:

 Je coureursbeoordeling of je behaalde punten moeten tot de top 24 van het lopende seizoen behoren.

 Je staat geregistreerd als sterspeler op gran-turismo.com.

(Check de details van het event voor meer info over de bonuspunten, selectiecriteria en deelnamerestricties voor de 'Top 24 Superstars'.
Afhankelijk van het event zijn de selectiecriteria gebaseerd op de coureursbeoordeling of het in het betreffende seizoen behaalde puntenaantal.)

Voor de Nations Cup mag elk land (of elke regio) maar een beperkt aantal spelers afvaardigen. Voor de Manufacturer Series mag elke fabrikant maar een beperkt aantal spelers afvaardigen. Deze beperkingen vind je hieronder:

Nations Cup

 Regio EMEA:
Maximaal 3 spelers uit hetzelfde land (of dezelfde regio)
 Regio Azië/Oceanië:
Maximaal 10 spelers uit hetzelfde land (of dezelfde regio)
 Regio Amerika's:
Maximaal 10 spelers uit hetzelfde land (of dezelfde regio)

Manufacturer Series

 Maximaal 2 spelers van dezelfde fabrikant
(In de loop van het seizoen kunnen de vereisten voor de registratie van de 'Top 24 Superstars' veranderen, afhankelijk van de registratiesituatie van de spelers. Als alle 24 plaatsen voor een supersterrenrace vrij zijn, worden de beste overige spelers toegevoegd tot alle 24 plaatsen bezet zijn. In dat geval zijn de bovenstaande beperkingen, voor hetzelfde land (of dezelfde regio) of dezelfde fabrikant, niet van toepassing.)
Login om te antwoorden