Vorige week is GT Sport aan de wereld is getoond tijdens het live event in Londen. Er is veel beeldmateriaal vrijgegeven die we onder lees verder allemaal voor je hebben verzameld.

In deze preview proberen we een beeld te schetsen van GT Sport op basis van:

  • de presentatie die kaz heeft gegeven op zowel donderdag(media) als vrijdag(community),
  • de trailer (is gemaakt met een oudere build dan de beta we zagen namelijk behoordelijk wat voortgang in de demo), 
  • het vrijgegeven beeldmateriaal (klik op lees verder voor alles) en
  • een paar gamesessie met een beta van GT Sport (was op 50% van de uiteindelijke kwaliteit)
  • en de Q&A tijdens de community dag.

Om meteen met de deur in huis te vallen; op basis van de community dag kunnen we stellen dat GTSport een volledige Gran Turismo ervaring zal brengen met 2 grote aanpassingen. Allereerst de toevoeging van Sport mode. En verder een kleinere hoeveelheid auto's (130+) en tracks (19 locaties met 27 layouts) bij de launch. Gratis en betaalde DLC zullen deze gaan aanvullen.

GT Sport is een complete Gran Turismo ervaring. Het is in geen opzicht (m.u.v. aantal auto's en circuits bij de launch) een zoethouder of kleinere versie. Hiermee bedoelen we dat alle belangrijkste facetten van een Gran Turismo game zullen terug komen die we eerder in de andere versies hebben gezien. Denk hierbij aan:

IMG 6643

Campaign

We zullen de licentie structuur weer terug zien en aanvullend zullen er missies en “circuit ervaringen” worden toegevoegd. Bij de missies gaat het natuurlijk om een opdracht zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, er zullen 62 variaties van missies beschikbaar zijn. Bij de circuit ervaring gaat het om het kennis maken met de verschillende circuits onderverdeeld over 35 verschillende circuits. Ook zal er een special sectie zijn ingericht omtrent race etiquette waarin tips en tricks worden gegeven.

IMG 6641IMG 6689IMG 6690IMG 6691

Arcade

In de menu’s in de demo’s en in de presentatie is duidelijk dat er standaard races, driftsessies, timetrials en 2p splitscreen beschikbaar waren (sommige optie bleven nog grijs). De uitdaging kan worden vergroot door beginner, intermediate of professional niveau te kiezen en vervolgens hulpmiddelen (geen, brake, brake&steering) aan of uit te zetten. Binnen arcade zijn de hulpmiddelen voor de race in detail in te stellen.

Fotomodus (Scapes)

Fotografen kunnen hun hart weer ophalen in de Scapes modus waarin er weer vele mogelijkheden zijn om auto’s op de gevoelige plaat vast te leggen. De foto’s kunnen vervolgens in 4K formaat geëxporteerd worden. De grootste toevoeging aan de foto modus is dat er verschillende auto’s aan een scene kunnen worden toegevoegd. Er zijn zelfs real life foto’s van scenes beschikbaar waarin je zelf een auto kunt plaatsen. In totaal zijn er meer dan 1000 verschillende scenes beschikbaar.

Garage (Brand Central)

Binnen de Brand Central kan je naast auto’s kopen ook alles te weten komen over een merk en de auto zelf. Hierin zal een uitgebreide “museum” functie terugkomen waarin zelfs origineel materiaal van vroeger beschikbaar is. Denk hierbij aan de originele pr filmpjes en informatie van de auto’s.

De indeling van de auto’s zal aangepast worden, er zullen verschillende groepen worden gemaakt waartoe een auto kan behoren. Denk hierbij een groepen zoals GT4, VGT of juist naar gewicht en PK verhoudingen. Hierbij zijn vele variaties mogelijk die ook weer gebruikt kunnen worden in de multiplayer/sportmodus als instapeis.

Hoewel we niet precies weten wat er is aangepast aan de physics van de auto’s kunnen we doormiddel van het proberen van de demo wel stellen dat het gevoel van de auto’s is verfijnt. Er zijn geen grote stappen gemaakt richting simulatie maar het voelt wel weer een stukje natuurlijk aan.\

IMG 6692IMG 6693

Multiplayer

Op deze functie is niet verder ingegaan behalve via de Sport Mode. Er kunnen in ieder geval 16 spelers tegelijk online racen in een lobby met aanvullend een aantal toeschouwers.

IMG 6663

 

Sport Mode

De toevoeging van de Sportmode moet Gran Turismo relevant maken voor een langere periode. Waar je in de vorige GT's zelf online competities kon houden zal vanaf GT Sport in samenwerking met de FIA competities worden aangeboden. Polyphony Digital en de FIA zijn sinds 3 jaar dit aan het voorbereiden om dagelijkse races en kampioenschappen beschikbaar te maken. Wie als toeschouwer races wil bekijken kan dat ook vanaf hier doen. Je kunt je inschrijven in de races die op gezette tijden beginnen. Tijdens de demo werd er een “on the fly” replay functie gedemonstreerd waarin je bepaalde acties meteen terug kunt kijken. De officiële races zullen van commentaar worden voorzien wat de sfeer ten goede zal doen. Tijdens de demo races die op het podium werden gereden voegde dit extra spanning toe aan het kijken van de races.

Nationscup

In de nationscup representeer je je eigen land waarin je kan doorstromen naar de regionale finale op basis van je verzamelde punten in het betreffende seizoen. Vanuit de regionale finale (EU/AM/AMA) is er een mogelijkheid om door te stromen naar de FIA World Finales.

IMG 6698

Manufacturer Fan Cup (merkencup)

In deze cup leg jij jezelf vast bij een automerk wanneer je begint met spelen. Vanaf dat moment zal je keuze hebben uit auto’s van dat merk en zal je met events daarvan kunnen meedoen. Je vormt daadwerkelijk een team met de hoogst scorende spelers per merk en per regio om mee te doen aan de FIA World Final waarbij je met je team een 24uurs race gaat rijden.

IMG 6695IMG 6699

Divisies

Net als bij de VLN zijn er verschillende divisies waaraan je kunt meedoen. Deze divisies worden niet bepaald door de auto maar de persoon, leeftijd in combinatie met regio zal bijv. een divisie vormen. Elke maand zullen de divisies winnaars in de spotlight gezet worden en een prijs ontvangen.

Er zal een variërend aanbod zijn aan events die via een kalender inzichtelijk zijn gemaakt. Via online wekelijkse competities zullen winnaars uit verschillende divisies zich kwalificeren voor een regionale finale. De officiële FIA events in het weekend zullen worden voorzien van een livestream met commentaar, denk aan een 24uurs race.

Hiermee zal GTSport zich dus voor een groot gedeelte richten op eSports en mits goed uitgevoerd voor langere periode relevant kunnen blijven. 

IMG 6696 IMG 6700

Licentie

Een gek fenomeen in de echte racewereld is dat er in verschillende landen verschillende eisen worden gesteld aan een racelicentie. Gran Turismo probeert met vele landen de samenwerking aan te gaan met de automobiel clubs, in Nederland is dat de KNAF, om een digitale race licentie te gaan ondersteunen. Van elke speler kan een profiel worden bijgehouden waarin de “sportmanship” en “safety” bijgehouden zal worden naast de daadwerkelijke prestaties. Net als in de echte wereld zal naar deze drie facetten worden gekeken als je bijvoorbeeld een internationale FIA licentie wilt behalen. Momenteel zijn 22 landen aangesloten bij dit concept, België doet mee maar Nederland vooralsnog niet. De details van alle mechanismes zijn helaas niet verder toegelicht.

IMG 6701IMG 6702IMG 6704

 

Livery Editor

In de livery editor kun je net als vorige GT’s onderdelen op je auto schroeven. De grootste toevoeging zal het plaatsen van stickers en decals zijn die je op eigen inzicht op je auto kan plakken. Dit brengt uitgebreide mogelijkheden met zich mee voor degenen die zijn/haar auto wil gaan personaliseren.

Support voor VR

De support voor VR is natuurlijk benoemd maar hier is helaas helemaal niets over verteld. Dus ook hierover kunnen we nog niets berichten. Wel een leuk detail is dat GT6 al compatible was gemaakt met de Oculus!

Wat missen we dan nog? 

Er is niets gezegd over clubs of community zoals we die kennen van GT6. Ook is er niets gezegd over een track editor. Er is ook geen duidelijkheid over dag/nacht cycli of weersveranderingen. In voorgaande delen waren er veel "campaign" races beschikbaar als een soort career mode, het is niet bekend of dit zal terugkeren.

Het geluid spreekt nog niet tot de verbeelding zowel het motor geluid als de bekende tyre squeel zit nog in de demo die wij hebben gezien. Dit kan natuurlijk allemaal nog worden aangepast maar hiervan hebben we geen bevestiging. De tyre squeel is wel een handig hulp middel om de limiet te bepalen maar gaat uiteraard ten koste van het realisme.

Dan is er natuurlijk ook nog de GTAcademy! GTA Global (organisator afgelopen jaren) gaf aan dat GTSport staat los van het marketing concept GT Academy maar heeft er wel een grote invloed op. Aangezien we geen publieke demo/beta van GTSport zullen krijgen, zal er voor de release geen nieuwe GT Academy starten. Niets is zeker, de gesprekken over een vervolg van de GT Academy moeten nog plaats vinden.

Een van de vele vragen uit de community is de support van stuurtjes. Om hardware werkend te krijgen op een PlayStation zullen er drivers gemaakt moeten worden, deze drivers kunnen dan gebruikt worden in de game. Dit is dus primair iets voor de hardware leverancier (bijv Logitech en PlayStation) om te gaan ontwikkelen. Natuurlijk kunnen drivers zelf ontwikkeld worden maar hieraan zal PD geen tijd besteden, die focust op het afmaken van een game. Op het event heeft Trustmaster een nieuw GranTurismo stuur getoond. Details zijn nog onbekend en we hopen hier later meer over te kunnen melden.

Uit de zaal werden nog een aantal vragen (schademodel en motoren) gesteld waarvan de verwachtte “maybe” antwoordden dan ook kwamen. Ook wilt Kazunori graag TVR en Porsche verwelkomen in de game, echter is het onduidelijk wie nu de rechten voor TVR bezit en Porsche is altijd welkom om zich aan te sluiten.

Tot slot

Tijdens de gehele community dag valt op dat de Gran Turismo serie meer is dan alleen racen, het gaat om de passie voor auto's. Dit komt sterk naar voren in de hoeveel tijd en detail die Kazunori besteed aan het museum en de fotomodus (scapes). Met de toevoeging van Sport mode wordt daar eenzelfde verfijning aan de game toegevoegd waardoor de harten van de competitieve speler sneller zullen gaan kloppen. Hierbij is GT Sport een deel in de Gran Turismo reeks die de originele visie en cultuur van GT zal meebrengen naar de PS4. Een waardevolle toevoeging is het competitie platform GT Sport, wat Gran Turismo relevant zal kunnen houden mits men dit goed weet te implementeren!

IMG 6710_2

De screenshots

GTSport Race Brands Hatch 01 1463670245GTSport Race Brands Hatch 02 1463670245GTSport Race Brands Hatch 03 1463670246GTSport Race Dirt 01 1463670246GTSport Race Dirt 02 1463670247GTSport Race Dirt 03 1463670247GTSport Race Northern Isle Speedway 01 1463670247GTSport Race Northern Isle Speedway 02 1463670248GTSport Race Nurburgring Nordschleife 01 1463670248GTSport Race Nurburgring Nordschleife 02 1463670248GTSport Race Nurburgring Nordschleife 03 1463670249GTSport Race Nurburgring Nordschleife 04 1463670249GTSport Race Tokyo Express way 01 1463670250GTSport Race Tokyo Express way 02 1463670250GTSport Race Tokyo Express way 03 1463670250GTSport Race Willow Springs Big Willow 01 1463670251GTSport Race Willow Springs Big Willow 02 1463670251GTSport Race Willow Springs Big Willow 03 1463670251GTSport Race Willow Springs Raceway 01 1463670252GTSport Track Brands Hatch 01 1463670252GTSport Track Brands Hatch 02 1463670253GTSport Track Northern Isle Speedway 01 1463670253GTSport Track Northern Isle Speedway 02 1463670254GTSport Track Northern Isle Speedway 03 1463670254GTSport Track Nurburgring Nordschleife 01 1463670254GTSport Track Tokyo Express way 01 1463670255GTSport Track Tokyo Express way 02 1463670255GTSport Track Willow Springs Raceway 01 1463670256

 

Aanvullende snapshots

IMG 6634IMG 6635IMG 6636IMG 6637IMG 6654IMG 6655IMG 6657IMG 6658IMG 6659IMG 6660IMG 6662IMG 6665IMG 6674IMG 6675IMG 6676IMG 6677IMG 6678IMG 6679IMG 6680IMG 6682IMG 6683IMG 6684IMG 6685IMG 6686IMG 6687IMG 6705IMG 6706IMG 6708IMG 6709IMG 6712IMG 6719IMG 6720IMG 6721IMG 6722

 

Login om te antwoorden


Djie's Profielfoto
Djie antwoordt op het onderwerp: #115806 5 jaren 11 maanden geleden
Waar er tijdens het event nog geen duidelijkheid was omtrent weersomstandigheden en dag/nacht cyclus heeft GTPlanet kans gekregen om de vraag te stellen.

Weersomstandigheden zullen geen deel uitmaken van GTSport. De dag/nacht cyclus zal ook niet aanwezig zijn gedurende races maar die kunnen voorafgaand aan een race gekozen worden. Dus je kan kiezen op welk tijdstip je een race begint waarbij de omstandigheden niet zullen veranderen.

Dit alles omtrent de performance, alles is gericht op een soepele gameplay en een zo hoog mogelijke fps. Voor het eerst zullen er 20 auto aan de start kunnen komen te staan.
Djie's Profielfoto
Djie antwoordt op het onderwerp: #115782 5 jaren 11 maanden geleden
Op 4 juni zal er in Japan ook een GT Sports event plaatsvinden, wellicht dat we een beetje meer zien. www.gran-turismo.com/jp/news/00_5063603.html

Anders zullen we ongetwijfeld tijdens de E3 meer gaan zien, denk met name omtrent VR.
mv1979's Profielfoto
mv1979 antwoordt op het onderwerp: #115781 5 jaren 11 maanden geleden
Ik ben ook heel benieuwd naar het competitieve gedeelte van GT Sport, ik zou heel graag georganiseerde races rijden. Zelf competities en races opzetten via community's zoals deze werkt ook niet blijkbaar want er is bijna geen animo voor.
Djie's Profielfoto
Djie antwoordt op het onderwerp: #115780 5 jaren 11 maanden geleden
Op de Nurburgring 24h is ook GT Sport aanwezig... daar lijken zelfs Demo discs in omloop te zijn!

Toch wel vreemd als de demo niet publiekelijk beschikbaar zou komen....

Ze komen vanaf de Gran Turismo stand, dus voor degene die in de buurt zijn :)

Illoeminati's Profielfoto
Illoeminati antwoordt op het onderwerp: #115776 5 jaren 11 maanden geleden

Ook al is het misschien een mindere simgame dan ProjectCars en AC. Toch loop ik hier weer warm voor. Met name de competitie trekt mij erg aan waardoor ik hier weer veel zin in heb. Wat vinden jullie?

Het competitie gedeelte is het enige dat mij aantrekt voor GT Sport, maar om er een PS4 voor te kopen en elke maand betalen om online te kunnen gamen...? Hmm, weet het zo niet. Geruchten van een krachtigere PS4 doen ook nog de ronde. Zie nog wel wat dat geeft in combinatie met de final version van GT Sport
GTHQ_Stef's Profielfoto
GTHQ_Stef antwoordt op het onderwerp: #115774 5 jaren 11 maanden geleden
Ook al is het misschien een mindere simgame dan ProjectCars en AC. Toch loop ik hier weer warm voor. Met name de competitie trekt mij erg aan waardoor ik hier weer veel zin in heb. Wat vinden jullie?
Djie's Profielfoto
Djie antwoordt op het onderwerp: #115772 5 jaren 11 maanden geleden
Imiddels is de officiele Gran Turismo ook aangepast en presenteren ze daar GT Sport: www.gran-turismo.com/nl/products/gtsport/

Ben serieus benieuwd hoe Sony/PD de community weet warm te krijgen voor de SportMode, de aankondigingen van de wedstrijden is 1.. maar er komt volgens mij nog veel meer bij kijken. Bijv. een goed platform buiten de game om zoals verschillende eSports organisaties dat hebben gebouwd. Of zullen ze daar bij aansluiten? Zie bijv ESL / ESEA / FaceIT etc...