Preview Assetto Corsa

6 jaren 2 maanden geleden #107399 door Jilt
Preview Assetto Corsa werd gestart door Jilt

 859758 803218823037771 1683074768 o

Gran Turismo wordt "the real driving simulator" genoemd, Assetto Corsa "your racing simulator". Hier bij GTHQ.nl draait het, buiten het onderhouden van nieuws en feiten van de Gran Turismo series, vooral om community gebonden online racen. De nadruk ligt hierbij op "clean and fast". Het leek ons leuk de horizon iets te verbreden en inzicht te geven in een ander platform en een andere game, waarbij clean online racen ook een rol speelt. Tevens ondersteunen we momenteel op het forum al een gedeelte voor Assetto Corsa gebruikers.

Klik op lees verder voor de rest van de Preview!


 

Early release
We gingen aan de gang met Assetto Corsa, de early release, vandaar ook een preview, in plaats van een review. De 1.0 versie is er nog niet en alles wat we zien en doen is nog in ontwikkeling. Vrijwel iedere twee weken is er een flinke update van het spel en er wordt goed geluisterd naar de fanbase die om input wordt gevraagd. De versie waar wij in stapte, was net voorzien van de online mogelijkheden.

Platform
Het platform waar Assetto Corsa op draait is de PC. Wil je Assetto Corsa goed laten draaien heb je een sterke computer nodig met een stevige grafische kaart, Windows Vista, 7 of 8.. Mocht je dit nieuw willen aanschaffen en op "recommended settings" laten draaien, ben je toch een 750,- a 800,- euro kwijt. Mocht een PC hebben die al aan de specs voldoet, dan staat niets meer in de weg. Assetto Corsa zal er niet komen voor Windows XP, MAC, XBox 360, PS3, XBox one, PS4 of mobiel. Assetto Corsa is te downloaden via Steam.

Installeren
Assetto Corsa installeren gaat via Steam. Momenteel kost Assetto Corsa 34,99 euro. Afrekenen gaat via het Steam account en een creditcard of PayPal. Na de basale installatie komt het aansluiten van het stuur, instellingen van de game en allerlei andere zaken om alles optimaal te laten draaien, zoals je graphics instellingen, welke view je wil hebben, settings, etc. Dat is behoorlijk wat werk, dus echt aanzetten, installeren en racen is er niet bij. Als eenmaal alles draait, draait het wel goed.

Beeld
Wij draaiden Assetto Corsa op "recommended settings" en in FULL HD op het scherm. 60 fps werd makkelijk gehaald. Het beeld is strak, de graphics zijn mooi en scherp, de auto's en circuits zien er mooi afgewerkt uit. Standaard heb je een bumpercam, bonnetcam, cockpit-/helmetcam en een chasecam. Er zijn vele visuele hulpmiddelen in en uit te schakelen, zoals achteruit kijk spiegel, je snelste ronde tijd, de banden belasting, etc. Verder is je zicht en zit positie in de auto geheel naar wens aan te passen, wat erg fijn is en in car rijden stimuleert.

Geluid
Het geluid in Assetto Corsa is fantastisch. Ieder plofje en kraakje dringt door tot merg en been. De remmen piepen, de auto kraakt over hobbels en de toeren zwellen prachtig aan bij accelereren en geven knallen in de uitlaat bij het loslaten van het gas. Zodra je over grind bent gereden, klappen de stenen tegen het spatbord aan, totdat de banden weer schoon zijn. De geluidsbeleving is erg goed op orde, de geluiden zijn heel dicht bij het werkelijke geluid van racende auto's.

FFB
De Force Feedback van de racesturen die worden ondersteund door Assetto Corsa, zijn ook erg precies. Ieder hobbeltje in het wegdek wordt door het stuur weergegeven, ook op het rechte end. Je bent echt aan het werk met je stuur om de auto op het circuit te houden. Onderstuur en overstuur worden mooi weergegeven en de curbs voel je echt. Dit komt de beleving helemaal ten goede.

Gevoel
Het totale gevoel met Assetto Corsa is echt heel goed. De race auto's stuiteren echt over het circuit en dat voel je in de FFB. Samen met het geluid en de mooie graphics, zorgt dit voor een echt race gevoel. Het is intens en rauw, zonder dat het arcade wordt. Tevens is het zo, dat als je in een goede simulator stapt, je zo zou moeten kunnen wegrijden in een andere simulator. Dus van Gran Turismo 6 naar Assetto Corsa is geen probleem. De basale gegevens zijn hetzelfde, zij het dat de details net verschillen.

Challenges
In de versie die wij hadden zaten een aantal challenges. Dit zijn verschillende uitdagingen waarbij je brons, zilver of goud kunt halen. Die uitdagingen zijn pittig en best lastig. De AI van de overige race auto's houden hun lijn en rijden stevige ronde tijden. Wil je hier goud halen, moet je de track en de auto beheersen. Bonken, snijden, butsen en andere manieren worden meteen afgestraft met een bezoek aan de grindbak en je mag weer van voren af aan beginnen. Als je nu echt snel bent en je vindt goud halen een makkie, dan heb je ook nog een aantal challenges van de "alien" categorie. Hier zullen onze divisie 1 catergorie mensen op GTHQ het erg naar hun zin hebben. Alle AI race coureurs daar hebben namelijk ook raketbrandstof gedronken.

Online
Het online gedeelte van Assetto Corsa is nog in "alpha versie". Dit betekent dat er nog behoorlijk aangesleuteld moet worden. In de versies die we voorbij hebben zien komen, zijn er ook al heel wat verbeteringen doorgevoerd. De ervaring online is wel weer even wennen. Doordat het gevoel, zoals boven gezegd, zo intens is, is close racen nog een "beetje eng", maar onwijs gaaf. Het online gedeelte maakt de beleving van Assetto Corsa helemaal af. Ondanks dat de online versie een alpha versie is, draait alles toch erg stabiel en zonder echte problemen.
Wel lijkt een community ondersteuning hierin nodig, want iedereen probeert de race te winnen in de eerste bocht. Tevens is er nog geen voicechat ondersteuning wat een gemis is.
Zelf een server aanmaken is even goed voor gaan zitten en uitzoeken hoe dat werkt. Hierbij is het advies dit enkel te doen als je op recommended specs draait en een stevige internet verbinding hebt.

Mod's
Omdat Assetto Corsa voor de PC is, is modificatie mogelijk. Sterker nog, de ontwikkelaars van Assetto Corsa, Kunos Simulazioni, moedigen juist spelers aan te modificeren. Er is zelfs een heuse auto en racebaan editor. Niet dat dit heel eenvoudig is allemaal, het is zelfs moeilijk en vooral erg arbeidsintensief. Toch levert dit voor de geduldige en gedreven modder wel de mogelijkheid tot het delen van je mooiste creaties met je race vrienden.
Assetto Corsa is nog in de maak en er zijn dus enkel, op moment van schrijven, 31 auto's en 9 tracks ingame. Qua mods is een veelvoud daarvan ter beschikking. De Nordschleife, Pikes Peak zelfs banen uit Gran Turismo zijn als mod te downloaden en installeren. Ook auto's zoals AC Cobra en Corvette C6R zijn te vinden.

Carriere
Een Carriere modus is nog niet aanwezig, maar een transparant icoon op de start pagina van Assetto Corsa doet vermoeden dat dit nog in ontwikkeling is. Evenals een modding app, ingame.

Misc
Er zijn tevens allerelei hulp apps ter beschikking zoals de Rivali app, die je in staat stelt Time Trials te rijden en je te meten met de wereld, uit je eigen land of je Steam vrienden. Ook zijn er tal van foto apps, schermweergaven en dergelijke ter beschikking.

Moeilijkheidsgraad
Assetto Corsa is zo makkelijk of zo moeilijk te maken zoals je zelf wilt. Een aanraader is in ieder geval om alle hulpmiddelen uit te zetten en indien je een koppeling hebt, de auto's zo te rijden zoals ze horen. Dit komt de beleving ten goede. Hiermee wordt het overigens wel een stuk moeilijker, zeker als je snelle tijden wilt rijden. Opzich is het besturen van de auto's niet moeilijk zodra je de circuits kent, maar zodra je de auto's op de grens van hun kunnen en jou kunne gaat rijden, komt er een hoog simulatie gehalte naar boven en moet je goed weten wat je doet. Dit is dan ook het gebied waar het onderscheid wordt gemaakt tussen, brond, zilver, goud en alien.
Voor wie?
Assetto Corsa is bedoeld voor de echte race liefhebber die een krachtige computer met grote grafische mogelijkheden heeft en een stuurwiel die daarop kan worden aangesloten.
Het is een veel eisende race game, maar die wel laagdrempelig kan worden gebruikt. Je moet echter wel over een stevige basis computer kennis en kunde beschikken, wil je Assetto Corsa maximaal kunnen benutten.
Voor de typische console gamer, aanzetten - instappen - gaan, is Assetto Corsa veelal een "hoop gedoe".
Voor de PC-gamers onder ons, is Assetto Corsa een mooie aanvulling op het reeds beschikbare scala aan race en simulatie games.

Verschil met GT6
Velen vragen zich misschien af, wat is nu het verschil tussen Assetto Corsa en Gran Turismo. Ten eerste het is op een PC en heeft niet het gebruikers gemak van een gameconsole. Gran Turismo heeft een grote snackable content gehalte, terwijl je voor Assetto Corsa even moet gaan zitten, zeker in het begin. Zoals gezegd zijn de force feedback en het geluid een wereld van verschil met Gran Turismo, Assetto Corsa voelt daardoor intenser en rauwer. Ook de graphics, omdat ze op hogere resolutie kunnen dan Full HD, indien je PC dat aan kan, is dan strakker.
Is er dan een wereld van verschil, ja en nee. Assetto Corsa is een goede race simulator, maar Gran Turismo doet er, zeker omdat het voor vele miljoenen is gemaakt, niet veel voor onder.

Samenvatting
Al met al is Assetto Corsa dus een mooie aanvulling in de reeks beschikbare simracers. Het is een musthave als je hier van bent. Heb je echter computer vrees en een RSI arm, dan moet je Assetto Corsa misschien maar laten gaan.
Hieronder de specs van Assetto Corsa "Early release".

 

Hieronder de specs van Assetto Corsa "Early release".

List of contents available in AC Early Access:


CARS

PRODUCTION
- Abarth 500 EsseEsse (2 variants)
- Bmw 1M (2 variants)
- Lotus Elise SC (3 variants)

GT
- Bmw M3 E30 Evo (3 variants)
- Bmw M3 E30 Group A
- Bmw M3 E30 DTM
- Bmw M3 E92 (3 variants)
- Bmw Z4 E89 (3 variants)
- Lotus Evora GTC
- Lotus Evora GX

GTR
- McLaren MP4-12c GT3
- Bmw Z4 GT3
- Bmw M3 GT2
- P4/5 Competizione

CLASSIC GP
- Classic Team Lotus Type 49
- Classic Team Lotus 98T
- Ferrari 312T

SUPERCAR
- Ferrari 458 Italia (2 variants)
- Ferrari F40 (2 variants)
- Ferrari 599xx
- McLaren Mp4 12c
- Pagani Zonda R
- Pagani Huayra
- Lotus Evora S (2 variants)
- Lotus Exige S Roadster
- Lotus Exige Scura

TRACKDAY
- KTM X-Bow R
- Lotus 2 Eleven
- Lotus Evora GTE
- Lotus Exige 240R (2 variants)

OPEN WHEEL
- Tatuus FA-01
- Lotus Exos T125 (2 variants)

TRACKS
- Magione - "Autodromo dell'Umbria"
- Imola - "Autodromo Enzo e Dino Ferrari"
- Mugello - "Autodromo Internazionale del Mugello"
- Silverstone - GP track
- Silverstone - International track
- Monza - "Autodromo di Monza"
- Monza - "Classic 60's Edition"
- Nurburgring - GP
- Vallelunga - "Autodromo Piero Taruffi"
- Vallelunga - Club track
- Drift Track
- Drag strip

SHOWROOMS
- Standard showroom
- The Beach
- Hangar
- Industrial
- Sunset

GAME MODES
- Free Practice
- Race Events vs AI
- Online Multiplayer
- HotLap
- Time Attack
- Special Events
- Drift Mode
- Drag Race

FEATURES
- In-game telemetry
- Advanced car setup management

APPS List
- Basic info
- Help
- Lap time
- Friends Leaderboard
- Camera On Board Customization
- Time of the day display
- Input monitor
- Time performance indicator
- Gear/rpm indicator
- Track map
- Rankings
- G-meter indicator

Systeemeisen
Minimum:
OS: Windows Vista,7,8,8.1
Processor: AMD Athlon X2 2.8 GHZ, Intel Core 2 Duo 2.4 GHZ
Memory: 2 GB RAM
Graphics: DirectX 10.1 (AMD Radeon HD 6450, Nvidia GeForce GT 460)
DirectX: Version 11
Network: Broadband Internet connection
Hard Drive: 15 GB available space
Sound Card: Integrated

Recommended:
OS: Windows Vista,7,8,8.1
Processor: AMD Six-Core CPU, Intel Quad-Core CPU
Memory: 6 GB RAM
Graphics: DirectX 11 (AMD Radeon HD 7870, Nvidia GeForce GTX 660)
DirectX: Version 11
Network: Broadband Internet connection
Hard Drive: 30 GB available space
Sound Card: Integrated

 

 


i5 4590 | 16GB | GTX980 | Win10
T300RS Alcantara edition | T3PA | TH8A | GTOmega EVO | Oculus Rift CV1
http://www.youtube.com/jiltjes
Clean and Fast

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Jilt
  • Jilt's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Moderator
  • GTHQ_Jilt
Meer