IMG 3901

Afgelopen weekend is tijdens de Total 24h van Spa ook een virtuele 24h van Spa verreden. In totaal deden er 4 sterkte teams mee van ieder 3/4 rijders. Nissan Nederland had hun sterkste GT6 gamers gestuurd, het team van SRO had 4 echte coureurs ingezet, team moniteur automobile/autogids had hun reporters laten rijden en team AutoWeek kwam naar de race met een zeer sterk team bestaande uit; Joe van Burik (Teamleider en journalist van AutoWeek), Thomas Arends (Nederlandse winnaar van de GT Academy 2011), Stefan de Groot (Nederlandse winnaar GT Academy 2013) en Mark Horenberg (Meervoudig deelnemer aan de GT Academy). Allen lid van GTHQ! Klik op lees meer voor het volledige verslag van de 24u ni GT6.

Het evenement begon rond dezelfde tijd als de echte race en zou zoals je al verwacht 24 uur later eindigen. Door een klein technisch probleem begon de race iets later en konden we genieten van de start van de 24h van Spa waarin Wolfgang Reip (Europees winnaar GT Academy 2012) mocht starten in de Nismo GT-R GT3.

Na de eerste paar ronden van de echte race konden de deelnemers instappen in de simulatoren voor een korte warming-up, kwalificatie en de start van de race. Doordat team SRO startte op race soft banden konden zij in de kwalificatie de snelste tijd neerzetten. Gevolgd door team AutoWeek op race hard, team Nissan Nederland en team Autogids. De start verliep soepel, al snel kon team AutoWeek met rijder Stefan een gaatje pakken en weg rijden. SRO bleef echter op zeer korte afstand rijden en de spanning was meteen om te snijden. Na 20 ronden op Race hard banden was het tijd om te tanken en een nieuw setje rubber te halen. Na het vervolgen uit de pits begon het hevig te regenen en kon team SRO hier goed gebruik van maken door direct te wisselen naar full wets. Daar ging de voorsprong voor team AutoWeek. Gelukkig viel het mee en konden de teams dicht bij elkaar blijven.

IMG 3954

Na een aantal stints was het de beurt aan Thomas om het stuur over te nemen. Al snel had hij de pace te pakken en kon hij de leiding weer overnemen en stukje bij beetje de voorsprong vergroten. Team SRO en team AutoWeek waren zo aan elkaar gewaagd dat ze na 5 uur rijden nog steeds maar op 30 seconden van elkaar reden. Na de goede en zeer snelle stints van Thomas was het de beurt aan Mark die al een zeer zware 2 dagen achter de rug had. Hij had die dag nog gestreden voor een ticket naar Silverstone en stapte nu alweer in, in de 24h race. Hij kon een zeer strakke stint neerzetten waarbij de tijden van zijn 1e ronde tot zijn laatste ronde in de stint maar 1 seconde van elkaar verschilde. Door geen fouten te maken en super constant te rijden kon de voorsprong weer iets oplopen in het voordeel van Team AutoWeek. Na 7 uur rijden was het de beurt aan Joe om in te stappen. Na wat kleine problemen en wat tijd verlies vanwege wat regen op de baan kon Joe een aardige stint rijden, wat zeer knap is aangezien hij nog nooit echt met een stuur GT6 gereden had. De afstand was inmiddels weer terug gelopen tot enkele seconden en de adrenaline voor de teams was goed te voelen.

IMG 3913

In de nacht zette Stefan en Thomas de pace goed door en was het aan Joe en Mark om even rust te pakken voor de latere stints. Na 11 uur racen was het verschil weer opgelopen naar ongeveer 1 minuut. Het was nu zaak om uit te lopen en geen fouten meer te maken. Thomas ging elke stint ook weer harder rijden. Zo hard zelfs dat hij constant bijna de snelste tijden noteerde. In de vroege ochtend was het Mark die een zeer lange stint van 3 uur reed waarbij die dik 2 uur regen had. Ook hier reed die goed constant en kon de voorsprong weer worden uitgebouwd.

Pas 4 uur voor het einde was het echte moment dat team AutoWeek de race naar zich toe kon trekken. Met de snelste ronde tijd in de regen, op droog en een voorsprong van maar liefst 2-3 ronden konden ze rustig uitrijden en door wat fouten van team SRO werd de voorsprong aan het einde zelfs 5 ronden.

De laatste 20 minuten waren voor Joe om zich nog even  te meten met de andere rijders. Hij reed toen een stuk constanter met weinig fouten en liet geen tijd liggen. Na de finish konden we maar 1 ding zeggen. Een echte teamprestatie. Niemand heeft het laten liggen en iedereen heeft in zijn/haar stints de voorsprong behouden en uitgebouwd. Voor team AutoWeek met allemaal GTHQ leden was het een zeer geslaagd evenement en ze zien nu al uit naar de volgende 24h race! Ook de organisatie was zeer geslaagd met goede racepods, slaapzaal, goed eten en voldoende drinken.

10373512 685540184867743 5167992997616108658 n

Kort na de race werden de teams nog gehuldigd op het echte podium van de 24h van Spa Francorchamps. Super gaaf om het Nederlandse volkslied te horen, de vlag van Nederland te zien wapperen en Champagne in je nek te voelen lopen. De prijzen die de winnaars in ontvangst mochten nemen waren een PS4, grote zitzak met GT Academy logo, iedereen een exclusieve Nismo jas, 12 maanden Playstation plus en een gave rugtas met eveneens Nismo logo’s en kleuren.

Als laatst moet er nog gezegd worden dat de inzet en het enthousiasme van alle deelnemers zeer goed zat. Er werd met elkaar rekening gehouden en er werd zeer clean gereden. Beide Nederlandse teams boden goed hulp aan elkaar, of dit nou gaat om tips, elkaar helpen op de baan met een goede slipstream of een drankje en een hapje. Met de sfeer zat het in ieder geval goed!

Login om te antwoorden